Onlangs was ik onderweg voor een heerlijke Mindful Run. Op een vroege zondagochtend werd ik op een prachtig bospad vergezeld door een eekhoorn. Hij stak vlak voor mij het pad over en huppelde die ochtend een flink eind met mij mee.

Toen ik thuis kwam, vertelde ik dit vol enthousiasme aan vrienden. Waarop iemand mij vroeg:

  • wat zou deze eekhoorn jou willen vertellen?
  • hoe komt het dat jullie elkaar ontmoet hebben deze ochtend?

Genietend van de onverwachte ontmoeting waren deze vragen niet bij mij opgekomen. Mijn belangstelling was echter wel gewekt en ik besloot op onderzoek uit te gaan!

Wat herkende ik in de eekhoorn?

In de eekhoorn herken ik een slim, behendig dier met een gezonde dosis lef dat huppelend en springend door het leven gaat. Hij is graag alleen en kent zo zijn geheimen. Als het gaat om het verstoppen van zijn voedsel is hij een verzamelaar en bijzonder vindingrijk.

Hoe is dit voor mij? Heb ik al mijn schatten al ontdekt? Ik besef me meer dan ooit dat ik mijn schatten niet buiten mijzelf, maar in mijzelf kan vinden. Net als dat de eekhoorn veel lef nodig heeft om van tak tot tak te springen, vraagt het van mij een portie lef en moed om de weg naar mijn schatten vrij te maken én om deze te willen onderzoeken.

Ik heb dan ook volle bewondering voor de eekhoorn, die schijnbaar moeiteloos van tak tot tak springt. Hij springt gewoon. Gaat niet onderuit en valt niet te pletter op de grond. Hij durft en heeft vertrouwen in zichzelf.

Durven te springen

De eekhoorn en zijn volle vertrouwen in zichzelf inspireert mij. Hoe is dit voor mij?

Tot voor kort vond ik dit moeilijk. Vaak wilde ik wel, maar ik durfde niet te springen. Intuïtief wist ik vaak wel wat ik echt wilde, maar ik liet mij leiden door regels en meningen van anderen. Vandaag de dag is dit anders: ik spring en ga! Natuurlijk vind ik dit soms spannend en geeft het mij een onzeker gevoel of kriebels in mijn buik. Voordat ik spring bespeur ik soms een vluchtige gedachte: wat als ik onderuit ga, wat als het fout gaat…?

Hier zit voor mij het grootste verschil in tegenstelling tot de periode die achter mij ligt. Er is geen fout. Pas geleden ben ik mijn eigen bedrijf “Anita Coacht, van Buitengewoon naar Binnen Bijzonder” gestart. Was dit spannend? Jazeker! Misschien levert het niet direct het gewenste resultaat op. Dat is dan niet fout. Net als de eekhoorn hoef ik geen cijfer te halen. Ik ontwikkel mij door te oefenen en behendiger te worden met alle ervaringen die ik al in mij heb. Als het een keer niet zo uitpakt zoals gewenst, dan leer ik, pas ik aan en ga door tot het wel werkt!

Niet langer laten leiden door twijfel of angst

De eekhoorn heeft alles ook geleerd van zijn ouders die hem voorgingen. Zo leerde hij om afstanden in te schatten. Hij leerde welke takken stevig genoeg zijn om zich af te kunnen zetten of juist om te kunnen landen. Ik wil mijzelf niet langer laten leiden door twijfel of angst. Kansen niet benutten omdat ik niet durf te springen. Ik wil mij, net als de eekhoorn, laten leiden door mijn oerkracht, door mijn diepste ZIJN.

Of ik nu wel of niet goed kan springen, ik krijg in het leven wat ik op dat moment aankan. Hoef alleen aan mijzelf verantwoording af te leggen. Ik geloof dat de eekhoorn mij dit wil vertellen! Het ZELF in mij is er altijd en overal en biedt mij balans en houvast, altijd.

De eekhoorn gebruikt zijn staart om in balans te blijven. Voor mij zijn outdoor crosstraining, Mindful Run, Meditatie en krachttraining middelen om in balans te komen en te blijven.

Ieder mens heeft een nootje te kraken

Op mijn zoektocht naar mijn geheime schatten kom ik soms ook dingen tegen die moeilijk zijn en die mij diep raken omdat ze pijn doen. Net als de eekhoorn een verloren nootje vindt, dat aandachtig zal onderzoeken, het aan alle zijde bekijkt, erop tikken zal. Zo wil ik ook naar de verloren schatten in mijzelf kijken.

  • Wat is het geweest waardoor ik mijzelf nu geraakt voel?
  • Wat voel ik hier nu bij?
  • Is het nodig dat ik hiermee vecht of aan de slag ga?
  • Of, kan ik ernaar kijken en het laten voor wat is?

Misschien is een bepaalde situatie niet voor mij of niet voor dat moment bestemd. Net zoals de eekhoorn een niet lekker ruikend nootje opzij legt en doorgaat, kan ik mijn situatie dan ook erkennen en laten voor wat is. Of misschien is het wel het juiste moment en ga ik het aan, kijk ernaar, onderzoek het en laat de situatie mij verder ontwikkelen. Het geeft mij nieuwe energie, net zoals de eekhoorn het goede nootje zoekt.

Ieder mens heeft zijn eigen nootjes te kraken. Welk nootje het ook is, het is altijd de moeite waard om je schat op te graven en te onderzoeken. Het brengt je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Wil je graag begeleiding bij het zoeken van jouw schat? Wil je wat hulp bij het kraken van jouw nootje? Neem gerust contact op om te onderzoeken of ik je op weg kan helpen: info@anitacoacht.nl l www.anitacoacht.nl l 06-464264358

Wat kwam de Eekhoorn mij vertellen? Noten kraken?

Geef een reactie