Wandelen maakt je creatief. Dit werd wetenschappelijk aangetoond door Marily Oppezzo aan de Universiteit van Stanford in Californië. Samen met een team onderzoekt zij hoe de beweging van het lichaam de beweging van de geest kan beïnvloeden. De onderzoekers tonen aan dat wandelen, versus zitten, het creatieve denken tot 80% meer verhoogt.

Het zal dan ook niet voor niets zijn dat grootheden als Beethoven, Charles Dickens, Steve Jobs, Barack Obama en Mark Zuckerberg met regelmaat wandel(d)en of wandelend vergaderen en zo hun creativiteit en inspiratie voor zich laten werken.

Misschien heb je zelf ook wel eens ervaren dat je tijdens of na een wandeling bruist van ideeën. Of je direct bij terugkomst geïnspireerd aan de slag kon met iets wat je al even voor je uit geschoven had. Het onderzoek van Oppezzo toont aan dat het creatieve denkproces tijdens het wandelen wordt verhoogd en ook daarna nog een tijd doorwerkt.

Bergschoenen mee naar het werk

Niet iedere werkdag of omgeving leent zich voor een stevige wandeling met je bergschoenen aan. Dat is gelukkig helemaal niet nodig. De creativiteit wordt gestimuleerd door de aard van de beweging, niet door de schoenen die je draagt of de omgeving waarin je beweegt. Voor het effect maakt het zelfs niet uit of je buiten of binnen loopt. Een korte wandeling is altijd wel in te passen, zelfs in of om het gebouw waar je werkt. Al is het natuurlijk heerlijk om even buiten te kunnen zijn. Wandelen kent veel gezondheidsvoordelen, die neem je er direct lekker bij mee.

Wandelen gecombineerd met mindfulness

Door oefeningen uit de mindfulness te combineren met wandelen wordt het effect op je creativiteit verlengd en haal je extra voordeel uit je wandelingen: je krijgt een positieve boost en voelt je fit, daarnaast krijg je inzicht in je manier van ademen en denken. Dit heeft een positief effect op het reduceren van (werk)stress. Niet zweverig maar met beide benen op de grond.

WANDELEN GEEFT INSPIRATIE
Getagd op:                                            

Eén gedachte over “WANDELEN GEEFT INSPIRATIE

 • 25 juni 2020 om 13:41
  Permalink

  Hallo Anita,

  Mooie beeldende plaat over de voordelen van wandelen. Ik geloof het direct maar zou het ter stimulans wel in onze huisartsenpraktijk willen hangen. heb je ook de wetenschappelijke onderbouwing van de claims die je doet? Die zou ik re graag bij hebben voor ik dit ophang.

  Groet
  Petra van Nieuwenhoven,
  praktijkverpleegkundige

Geef een reactie