Waarom Wandelcoaching werkt, vooral nu!

Vind je dit ook een pittige tijd? Merk je dat je denkvaardigheid en het richten van je aandacht niet goed te verenigen zijn met het thuiswerken en de stress, onzekerheid en vermoeidheid die je wellicht ervaart vanwege alle veranderingen die het gevolg zijn van Covid-19? Ben je continu aan het bedenken hoe je toch weer lekker in je vel komt, maar weet je niet wat zou kunnen helpen? Wandelcoaching is wetenschappelijk bewezen effectief; hieronder zal ik je er meer over vertellen.

Coaching in de natuur is heel ondersteunend bij stress en levensvraagstukken. In de natuur komt je brein – en daarmee ook automatisch de rest van je lichaam – veel sneller tot rust.

Natuur trekt je aandacht, bijvoorbeeld omdat er veel herhalende patronen in waar te nemen zijn. De nerven van een blad lijken op een tak en de takken lijken weer op mini boompjes. Zonder enige inspanning wordt je aandacht vanzelf naar de natuur gericht.

Tijd doorbrengen in de natuur helpt om de grootsheid daarvan te ervaren en om dingen in het juiste perspectief te plaatsen. Natuur helpt je dan ook om even helemaal los te komen van je (vastgezette) patronen.

Welbevinden

Wist je bijvoorbeeld dat het aantal oogbewegingen in de stad of in een druk kantoorpand vele malen hoger liggen dan tijdens verblijf in de natuur? Uit onderzoek van wetenschapsjournalist Mark Mieras bleek dat ogen in een drukke omgeving als stad of kantoor aanzienlijk sneller en meer heen en weer schieten. Iets wat stressreacties in je zenuwstelsel aanwakkert

Natuur is heel goed voor zowel je lichamelijk als je geestelijk welbevinden. Je zintuigen worden op een rustige en natuurlijke manier geprikkeld. Je ziet de verschillende kleuren in de natuur, je voelt de wind en/of zon op je huid, je hoort de vogels. Dit helpt om even afstand te kunnen nemen van voortrazende gedachten. Dit creëert ruimte om te reflecteren en het eventueel ook kunnen ervaren van verschillende gevoelens en emoties.

Significante stressreductie

Onderzoek wijst ook uit dat deelnemers aan wandelcoaching minder stress en werkdruk ervaren. Agnes van de Berg (omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving te Groningen) toonde met haar onderzoek significante stressreductie en de toename van positieve ervaringen aan bij deelnemers aan wandelcoaching.

Deelnemers ervoeren meer plezier tijdens hun werk, voelden meer energie en inspiratie, hun zelfvertrouwen nam toe en zij konden makkelijker in de actie-stand komen en blijven. Daarnaast ervaarden zij dat het makkelijker was om in het moment te zijn en minder met verleden en/of toekomst bezig te zijn. Coachingtools als ademhaling, houding, aarden en speelsheid door bijvoorbeeld tempowisselingen zorgen al snel voor een gevoel van ontspanning, waardoor iemand sneller terug naar diens basis komt.

Van de deelnemers gaf maar liefst 90% aan dat zij het makkelijker vonden om authentiek te zijn en echt open over gevoelens en emoties te kunnen praten tijdens coachwandelingen in de natuur. Dat buiten makkelijker praat dan tegenover elkaar in een ruimte was al langer bekend, en het is mooi te zien dat het voor zoveel extra ontspanning in het contact zorgt. De deelnemers aan het onderzoek gaven dan ook aan dat zij zich beter gehoord en gezien voelden dan tijdens coaching in een binnenruimte. Zij durfden zich makkelijker open te stellen omdat zij zich minder bekeken voelde.

Graag help ik jou

Als gecertificeerd coach en ervaringsdeskundige help ik je graag om weer in contact te komen met jezelf; met je hart en je gevoel. Onderzoekend gaan we samen op pad, om uit te vinden waarom dingen niet lukken en wat je eigen rol hierin is. Door inzicht en bewustwording ga je anders kijken, leer je te accepteren wat niet te veranderen is of zet je dingen in beweging. Uiteindelijk beschik je weer over de kracht en het zelfvertrouwen om zelf verder te gaan.

Bij Anita Coacht is iedere coachwandeling maatwerk. Alles gaat in afstemming met de klant: zowel de locatie als het tempo en de frequentie van de wandelingen. Wandel je mee? Ik heb nu een mooi introductie aanbod, waarmee je op een laagdrempelige manier kunt ervaren hoe weldadig wandelcoaching kan zijn.

Introductie aanbod: 1e coachwandeling van 1,5 à 2 uur voor €50,00 Inclusief koffie/thee, locatie in Gelderland stemmen we samen af. Er is geen verplichting om een geheel traject af te sluiten.

Hartelijke groet, Anita Willemsen

image.png

Anita Coacht info@anitacoacht.nl 06-46426438 www.anitacoacht.nl

Wandelcoaching is wetenschappelijk bewezen effectief