Boost je weerstand met tips van Anita Coacht

Mijn positieve gezondheid

In deze periode gaan dialogen vaak over ziek zijn. Vanuit mijn vakgebied vraag ik mijzelf regelmatig af hoe zou het zou zijn als tijdens persconferenties, nieuwsberichten of gesprekken op televisie de focus zou liggen op gezondheid in plaats van op ziekte?

Hoe zou het zijn als er ook informatie, geld en middelen geïnvesteerd zouden worden in het uitleggen van hoe je als individu jouw eigen weerstand kunt boosten.

Hoe zou het zijn als de focus zou liggen op investeren in kwaliteit van leven? Aan het investeren in je weerstand en het zelfherstellend vermogen van het lichaam door te verkeren in goed gezelschap en te investeren in lichaamsbeweging, gezonde voeding en een positieve mindset?

Hoe zou het zijn als het advies om jezelf te ‘boosten’ juist is om naar buiten te gaan, bij voorkeur in de natuur? Als het advies zou zijn om je vooral ook te ontspannen en tijd en aandacht aan jezelf en je geliefden te besteden?

Dat soort overpeinzingen heb ik veel. Ik wil namelijk bijdragen aan gezondheid in onze maatschappij en hoop dat ook landelijk deze tendens gemeengoed wordt.

Positief vertrekpunt

Persoonlijk kies ik dan ook al jaren voor een positieve benadering. Toen ik nog in de zorgsector werkte had ik al moeite met de zorgplannen in de dossiers: vol met problemen die uitgingen van ziekte en beperkingen van de bewoner. Veel liever onderzocht ik de mogelijkheden, naar wat iemand juist nog wel kon.

Tijdens de opleiding tot psychosociaal counselor werd ik gegrepen door de stroming positieve psychologie. Sindsdien verdiep ik me in het thema veerkracht. Onlangs kwam ik in aanraking met het thema positieve gezondheid, vormgegeven door het Institute for positive health en volgde daar ook de introductie opleiding voor positieve gezondheid.

In zowel mijn bedrijf Anita Coacht als in mijn persoonlijk leven kijk ik graag door de positieve bril. Dit wil niet zeggen dat ik gevaren en risico’s niet zie en ook zeker niet dat ik deze niet erken. Dit kan wat mij betreft naast elkaar. Je kunt een risico in gezondheid of een situatie waarnemen én hier vervolgens vanuit een positieve zienswijze op anticiperen.

Blogserie “Mijn positieve gezondheid”

Daarom neem ik jullie de komende periode graag mee in ‘mijn positieve gezondheid’. Hier ga ik delen hoe ik positieve gezondheid in mijn leven en binnen Anita Coacht vorm en inhoud geef. Dit ga ik in aantal blogs doen, aan de hand van zes verschillende thema’s:

lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.

Binnenkort kun je in een volgend blog meer lezen over een van deze thema’s en hoe ik hier in mijn persoonlijk en werkzaam leven inhoud aan geef. Zo deel ik mijn tips met jou en natuurlijk ben je van harte uitgenodigd om de jouwe ook met mij te delen.

Lees je ook dan mee? Dat stel ik prijs.

Wil je in de tussentijd alvast ontdekken hoe jezelf verhoud tot die zes thema’s? Vul dan gerust het zogenaamde ‘spinnenweb’ in: Home – MijnPositieveGezondheid.nl Mocht je over de uitkomst willen sparren dan ben je van harte welkom. Een (gratis) telefonische afspraak plannen kan nu heel gemakkelijk, rechtstreeks in mijn agenda: https://calendly.com/anitacoacht/telefonisch-contact

Positieve gezondheid – Inleiding
Getagd op:                            

Geef een reactie