Op weg van de huidige naar de gewenste situatie

Overbruggen

Volgens de encyclopedie betekent overbruggen een verbinding aanbrengen tussen twee situaties, een afstand overbruggen, van de ene plaats naar de andere komen en dat wat niet op elkaar aansluit met elkaar verbinden. Met Anita Coacht – Van Binnengewoon Naar Buitenbijzonder help ik anderen om een situatie te overbruggen.

Vaak help ik mensen die zich willen ontworstelen aan een situatie waarin ze zich ‘gevangen’ voelen. Zo begeleidde ik onlangs een vrouw die voortdurend ervoer van alles te moeten, veel gedachten had en zich moe en futloos voelde. Dit was al een lange periode zo en zij voelde zich letterlijk en figuurlijk zwaarder worden. Na het kennismakinggesprek is zij met mij als coach onderweg gegaan.

Al na drie afspraken zag ik dat zij rechterop ging lopen, haar blik meer naar buiten richtte en weer aandacht aan de dingen om haar heen begon te schenken. Bij de vijfde afspraak trof ik een stralende dame die vrolijk, vol energie en met trots vertelde welke keuzes zij op dat moment allemaal maakte. Een vrouw die grip op haar leven heeft, grenzen voelt en deze ook kan aangeven.

Onderweg naar de overkant

Tijdens de coachtrajecten overbruggen we iets; het is aan de coachee welke afstand dit is en in welk tempo we die zullen overbruggen. Wat we vooral overbruggen, is de afstand tussen de huidige en de gewenste situatie. Onderweg maak ik dan graag gebruik van wat er zich in de omgeving aandient. Op de foto bovenaan deze blog zie je een trekpondje. Dat stond symbool tijdens een vierde coachafspraak. De coachee benoemde haar situatie zoals bij aanvang van het coachtraject en overbrugde met het trekpondje de afstand naar de overkant, symbool voor de door haar gewenste situatie. Later vertelde ze mij dat zij door deze oefening letterlijk heeft ervaren dat zij het oude mag loslaten en het tijd is om vooruit te kijken. Zij vertelde dat zij vol vertrouwen aan de overkant op de wal stapte.

Zo was er ook die keer dat ik een man begeleide die zich vastgelopen voelde in zijn werksituatie. Hij kampte al langere tijd met de ervaring dat hij ondergewaardeerd werd. Geruime tijd werd hem een functie met meer uitdaging en beter aansluitend bij zijn opleiding- en denkniveau in het vooruitzicht gesteld. Toch bleef het benoemen in een andere functie steeds maar uit. Met als gevolg dat hij de interesse en energie verloor in zijn werk. Dat, in combinatie met het overlijden van zijn moeder en de daarbij gepaarde emoties, maakte dat hij zich genoodzaakt voelde om zich ziek te melden.

De brug tussen denken en voelen

Tijdens het coachingstraject zijn we met praktische oefeningen aan de slag gegaan. Oefeningen waardoor het hem lukte om contact te maken bij wat hij voelde bij de diverse gebeurtenissen. Vanuit dat voelen lukte het ook om emoties te gaan benoemen en los te koppelen van gedachten.

Het is namelijk zo dat mensen zich vaak identificeren met hun gedachten. Je bent echter niet wat je denkt. Zodra je dit van jezelf kunt zien, kun je de ruimte tussen denken en voelen overbruggen. Tijdens mijn coaching maak ik ook gebruik van de neusademhaling om de brug tussen denken en voelen te slaan. (leestip: blog neusademhaling)

De coachee in dit voorbeeld is het gelukt om gaandeweg weer in contact met zichzelf te komen. Hierdoor voelde hij grenzen en kon hij deze ook weer gaan benoemen. Zo ook in zijn werksituatie, voor hem heeft het er toe geleid dat hij niet langer bij deze werkgever is gebleven. Inmiddels heeft hij een voor hem passende baan met voldoende uitdaging gevonden. Belangrijk, want door zowel letterlijk als figuurlijk in beweging te zijn gekomen is zijn energieniveau toegenomen en kan hij zeker wat uitdaging gebruiken om zo zijn beste versie van zichzelf te kunnen geven, zowel in zijn werkzame leven als daarbuiten.

De brug samen slaan

Herken jij in jezelf of je leefomgeving ook een situatie waarvan je afscheid nemen wilt? Of misschien zie je duidelijk een gewenste situatie voor je, maar lukt het je niet om de acties te ondernemen om daar te komen? Ik help je als coach graag die brug te slaan tussen dat wat je wilt en daar waar je nu staat.

Plan via de website www.anitacoacht.nl een vrijblijvend kennismakingsgesprek, om vandaaruit te beslissen of je dit pad samen wilt wandelen.

Bellen/appen kan ook: 06-46426438


Overbruggen
Getagd op:                                        

Geef een reactie