Hoe zorg je goed voor je lichaam

In deze blog neem ik jullie graag mee naar hoe ik voor mijn lichaam zorg en hoe ik binnen Anita Coacht anderen probeer te inspireren en te begeleiden naar een gezond lichaam.

Jezelf gezond voelen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer je je niet vitaal voelt kan dat grote gevolgen hebben voor het algehele gevoel van welbevinden.

Ons lichaam werkt voor ons, maar werken wij wel voor ons lichaam?

Het lichaam is een prachtig systeem – als het tenminste goed functioneert en alles naar behoren werkt. Daarvan raken wij ons soms pas bewust op het moment dat er iets niet goed gaat en we ziekte of pijn ervaren. Natuurlijk gebeurt er soms iets buiten onze eigen invloed om waardoor we in de spreekwoordelijke lappenmand belanden. Toch is het vaker zo dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor een disbalans in het lichamelijk functioneren.

Vitaal voelen

Wat gezond voelen is, kan voor iedereen anders zijn. Zelf voel ik mij gezond als mijn dagen gevuld zijn met voldoende energie om te doen wat ik wil doen. Als ik me tegelijkertijd ook ontspannen voel en rust in mijn hoofd ervaar. Als ik in de ochtend voor de wekker wakker word, mijzelf dan direct energiek voel en zin in de dag heb. Dat ik gedurende de dag de kracht heb om te doen wat er die dag gepland staat. Ik voel me gezond wanneer ik geen pijn of andere belemmeringen in mijn lichaam voel, zowel bij het sporten als in mijn dagelijkse leven. Als ik geniet van contacten in zowel mijn privéleven als daarbuiten en daar ook puf voor heb. En wanneer ik me in de avond gezond moe voel, op een fijne (niet uitgeputte) manier en het me lukt om zonder problemen in een heerlijke, diepe slaap te glijden.

Ik prijs mijzelf zielsgelukkig dat ik de meeste dagen zo mag doorleven. Dat is niet altijd zo geweest. Tijdens mijn leven kende ik een periode van jaren waarin ik werd onderzocht op verdenking van de ziekte van Chrohn. Ook doorleefde ik twee keer het proces van een scheiding en heb ik een flinke burn-out doorgemaakt ten gevolgen van een traumatische ervaring in mijn jeugd. Periodes waarin ik mijzelf zeker niet gezond voelde. Natuurlijk ervaar ik tegenwoordig ook wel eens minder goede dagen of periodes. Echter is mijn veerkracht nu zo groot dat ik steeds in de buurt blijf van deze fijne basis.

Squat is the perfect analogy for life.
It’s about standing up after something heavy takes you down

Bewegen en trainen

Om mijzelf gezond te voelen weet ik dat ik wekelijks mijn portie beweging en training nodig heb. Wat is het verschil tussen bewegen en trainen? Als we bewegen, verbranden we calorieën. De prikkel naar het lichaam om beter te worden blijft echter uit. Wanneer er sprake is van training bereik je resultaten en vinden fysieke aanpassingen plaats. Deze aanpassingen worden gestuurd door je hormonen. Hormonen zijn de ‘boodschappers’ in je lichaam en reageren op de acties die je als persoon neemt. Zelf doe ik graag aan krachtsport, wat onder trainen valt. Dit wissel ik af met bewegen in de vorm van een mindful walk met onze hond, een hormoon boost wandeling of een mindful run.

Onlangs kampte ik tijdelijk met een rugblessure, niets ernstigs, maar wel vervelend. Hierdoor gebeurde het dat ik gedurende drie weken niet trainde met de intensiteit zoals ik dat het liefste doe. Met als gevolg dat ik in die derde week allerlei pijntjes en kwaaltjes in mijn lichaam opmerkte. Het consequent trainen houd mij duidelijk fit en lichamelijk sterk.

Nachtrust

Slapen is voor mij ook een belangrijk thema binnen mijn positieve gezondheid. In mijn praktijk ontmoet ik veel mensen met slaapproblemen. Variërend tussen niet goed kunnen inslapen, niet goed kunnen doorslapen, altijd rond hetzelfde tijdstip wakker worden of zelfs vermoeider opstaan dan naar bed te zijn gegaan. Indien je hiermee kampt is dat natuurlijk heel vervelend. Vaak kom je dan in een neerwaarts spiraal. Doordat de kwaliteit van de nachtrust slecht is, kunnen problemen als prikkelbaarheid, overgewicht en verslechterde concentratie ontstaan. Daarnaast ontbreekt het je steeds vaker aan energie waardoor het ook moelijker wordt om gezonde keuzes te maken. Want wanneer je je futloos voelt grijp je eerder naar kant-en-klare maaltijd of fastfood dan op momenten dat je jezelf fit en energiek voelt.

Ik streef ernaar dagelijks tenminste 8u te slapen. Doorgaans word ik vanuit mijzelf rond zes uur al wakker, gelukkig sta ik ook graag vroeg op. De dag start ik dan met het zetten van een intentie voor die dag. Dit is vaak iets in de trant van “ik voel mij gezond en energiek”. Als ik uit mijn bed ben doe ik een korte meditatie of een serie ademhalingsoefeningen. Daarna op naar een warme douche, waarna ik tenminste twee minuten koud afdouche. (Als je wilt weten hoe dat bijdraagt aan mijn vitaliteit, kun je dat lezen in de blog Koud kunstje – anitacoacht.nl) In de avond maak ik rond 21u aanstalten om het laatste rondje met het hondje te lopen voor die dag. Daarvan thuis gekomen, sluit ik af, en ga ik via de douche voor mijn vaste verzorgingsritueeltjes naar mijn slaapkamer. Daar kies ik voor een meditatie of ontspanningsoefening. Wanneer ik een hectische dag had of een hoofd vol gedachten, doe ik beide. Net voordat ga slapen richt ik nog eventjes mijn gedachten op waar ik me dankbaar voor voelde die dag. Dan glijd ik rond tien uur al snel weg in een heerlijke slaap.

verse groenten en fruit

Voeding die vitaliseert

Jaren achtereen voelde ik mijzelf lusteloos en down. In mijn diepste punt had ik geen energie om überhaupt de dag te starten. In die periode en de jaren ervoor was ik mij totaal niet bewust van het effect van voeding op mijn energieniveau. Snelle koolhydraten, gluten, lactose, suikers en alcohol zetten mij letterlijk stil. Snelle koolhydraten bevatten korte ketens van suikermoleculen. Het lichaam breekt deze snel af, zo komt het als glucose in ons bloed terecht. Hierdoor stijgt onze bloedsuikerspiegel in rap tempo. Echter het daalt ook weer snel. Dit ervaar je als een korte energie rush, direct daarop gevolgd door een energie dip. Voeg daar nog een tekort aan vochtintake aan toe en mijn lichaam liet het steeds meer afweten.

In mijn praktijk ontmoet ik veel mensen met hetzelfde beeld. Een burn-out kun je krijgen door dingen die je meemaakt en hoe jij daar mee omgaat. Dat is bij veel mensen wel bekend. Maar dat je een burn-out ook kunt ontwikkelen door langdurig verkeerde voeding tot je te nemen, daar zijn maar weinig mensen zich van bewust.

Ik geloof niet in diëten; voor mijn klanten bij Anita Coacht zoek ik dan ook voortdurend naar wat er past bij ze. Dat is werkelijk voor iedereen iets anders en verandert ook regelmatig, want een goed voedingspatroon is steeds afgestemd op wat je op dat moment in het leven nodig hebt. Dat is nooit jaar in, jaar uit hetzelfde. Dat kan zelfs per dag verschillen. Mijn lichaam vraagt op dagen dat ik aan krachtsport doe ook om iets anders dan tijdens een rustdag.

Vocht

Het verbaast mij iedere keer opnieuw hoeveel mensen die zich bij mij in de praktijk melden, kampen met uitdroging. Vaak denken we bij uitdroging aan mensen die overmatig transpireren door sport, bijvoorbeeld hardlopen. Of bij iemand die een virus heeft en een periode last van diarree en/of braken heeft.

Maar vaak is ons eetpatroon de oorzaak van uitdroging. De gemiddelde mens neemt dagelijks veel vloeistoffen tot zich. Goed toch, zou je denken. Echter constateer ik vaak dat het gaat om frisdrank, vruchtensap, koffie en thee. Deze dranken zitten boordevol stofjes als suiker, zout, conserveringsmiddelen en cafeïne die er juist voor zorgen dat water aan de lichaamscellen onttrokken wordt in plaats van dat het lichaam wordt gehydrateerd.

Wanneer je uitgedroogd bent wordt de spijsvertering vertraagd, waardoor verstopping, opgeblazen gevoel en gasophoping gaan plaatsvinden. Zenuwcellen werken minder snel en bovendien minder nauwkeurig. Lichaamscellen kunnen zich niet meer naar behoren delen en verliezen deels de functie. Ook de kwaliteit van slaap holt achteruit zodra er sprake is van uitdroging. Vaak voelt men zich meer gestrest en ervaart men moeite met concentreren. Is er langdurig spraken van verminderde vochtopname kan er een lichamelijke en geestelijke uitputting ontstaan.

Voor mijzelf lukt het inmiddels al jaren om mijn lichaam te voeden in plaats van te vullen. Hierover schreef ik al eens de blog Vullen of Voeden? – anitacoacht.nl Er zijn zelfs momenten dat ik heel functioneel naar eten en drinken kijk, maar ik kan vooral ook genieten van lekker eten en drinken. Ik maak graag gebruik van verse groenten, fruit en biologisch vlees. De groenten haal ik vaak bij mijn ouders, die hebben een grote moestuin en ook veel fruitsoorten. Ik geniet van de voedende maaltijden die ik ermee bereid.

Mijn tips:

  • * Streef ernaar om dagelijks tenminste 500 gram groenten te eten;
  • * Varieer in de keuzes, probeer wekelijks alle kleuren groenten te eten;
  • * Gebruik verse kruiden als smaakmakers voor je gerechten;
  • * Kies eens wat vaker voor groenten bij of als het ontbijt en lunch in plaats van een boterham. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een smoothie, salade of maaltijdsoep;
  • * Probeer eens een tijdje om lactose en gluten te mijden, ga eens ervaren wat dit met je doet;
  • * Drink tenminste 2 liter (water, kruidenthee, (botten)bouillon) per dag;
  • * Kies voor langzame koolhydraten zoals volkorenpasta, volkorenbrood, volkorencouscous, zilvervliesrijst, aardappel, bulgur, haver, quinoa, groenten, fruit en peulvruchten.

Specifieke tips voor vrouwen:

  • * Kies voor kiemgroenten, ten minste 3x per week. Kiemgroenten hebben namelijk een positief effect op ons vrouwelijk oestrogeen, het hormoon dat vaak ontregeld is. Ik kweek mijn eigen broccolikiemen en voeg die met regelmaat toe aan een salade, smoothie of maaltijdsoep Weckpot-methode – De Peuleschil
  • * Vermijd soja. Soja kan ons oestrogeen flink ontregelen. Wees bijvoorbeeld alert op vleesvervangers, deze zijn vaak op basis van soja.
  • * Indien je lactose wilt mijden kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor amandelmelk, havermelk en kokosyoghurt.

Dit blog is een onderdeel van een serie blogs in het thema “mijn positieve gezondheid”. In totaal passeren zes thema’s de revue, te weten lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en het dagelijks functioneren. Deze keer het lichaam als middelpunt. In het volgende blog zal het mentaal welbevinden centraal staan. Wil je in de tussentijd alvast ontdekken hoe jezelf verhoud tot die zes thema’s? Vul dan gerust het zogenaamde ‘spinnenweb’ in: Home – MijnPositieveGezondheid.nl Mocht je over de uitkomst willen sparren dan ben je van harte welkom. Een (gratis) telefonische afspraak plannen kan nu heel gemakkelijk, rechtstreeks in mijn agenda: https://calendly.com/anitacoacht/telefonisch-contact

Mijn Positieve gezondheid – Lichaamsfuncties
Getagd op:                                                

Geef een reactie