ijsbad

Over het supergezonde effect van koudetraining

Alleen de gedachte aan het ijsbad deed me bij voorbaat al bibberen… Ik vroeg me af hoe ik dat zou kunnen volhouden. En hoewel ik mijzelf al een jaar lang koud afdouch en met regelmaat in de cryo cabine van Dr. Freeze sta, vroeg ik me echt af hoe ik dit onderdompelen in ijs vol zou gaan houden.

Ik houd van zon en warmte. Toch heb ik kou leren omarmen, tenminste voor enkele minuten per dag, omdat het zo voelbaar goed voor mijn welzijn is. Want ‘koudetraining’ heeft heel veel gezondheidsvoordelen, zo leerde ik tijdens het volgen van de Reset je Hormonen Methode.

Weet je wel hoe verbazingwekkend lang ons bloedvatenstelsel is? Als je dit achter elkaar zou kunnen uitrollen is het wel 125.000 km lang. Dat is een enorme afstand, nietwaar? Het is dan ook van groot belang dit transportstelsel gezond te houden. Koudetraining helpt daarbij.

In de basis zijn onze bloedvaten mooi elastisch en bevinden zich er geen opstoppingen. Onze interne thermostaat regelt uitstekend dat vaten vernauwen wanneer het lichaam meer warmte nodig heeft, of juist verwijden wanneer we dienen af te koelen. Onder invloed van allerlei lichaamssystemen worden er via deze bloedvaten voedingsstoffen naar onze cellen gebracht en afvalstoffen weer mee retour genomen.

Warmte en welvaart maken lui

Onze welvaart werkt eigenlijk niet mee voor onze gezondheid. Want vanwege centrale verwarming, airconditioner, gebrek aan beweging en onder invloed van voeding hoeft onze interne thermostaat nauwelijks meer aan het werk. Hierdoor worden onze interne systemen lui, met als gevolg dat zij het werk zelfs (deels) neerleggen. Ook onze hersenen, die deels mede zorgdragen voor een goedwerkende interne thermostaat, worden niet meer uitgedaagd te reageren.

We stellen onszelf namelijk niet meer bloot aan temperatuurschommelingen. Als we naar buiten gaan kleden ons dik aan, net als met een pyjama in bed, waar we ons vaak ook warmen aan een kruik/pittenzak. Ondertussen slippen onze vaten mogelijk dicht, omdat we in ons Westerse voedingspatroon al gauw teveel verkeerde vetten en suikers tot ons nemen. Met alle gevolgen van dien, zoals hart- en vaatziekten of koude voeten en handen. Steeds meer mensen hebben dan ook last van ‘dode vingers’, een zogenaamde ‘microcirculatiestoornis’: (tijdelijk) verminderde bloeddoorstroming in de vingers.

Hoe werkt koudetraining eigenlijk?

Met koudetraining werk je zelf actief aan een gezond vatenstelsel. En daarmee aan een gezond lichaam. Hoe zit dat eigenlijk? Daarover hier wat korte theorie.

We hebben allemaal een grote en een kleine bloedcirculatie. De kleine bloedcirculatie draagt zorg voor onze organen en hersenen, die onze vitale delen worden genoemd. Maar onze ledematen worden van bloed voorzien door de grote bloedcirculatie, die dat transporteert naar onze armen, benen, handen en voeten.

Met wisseling van kou en warmte stimuleer je je vaten om te doen wat zij in basis het beste kunnen: het verwijden en krimpen en het tijdelijk omschakelen van de grote naar kleine bloedcirculatie. Bij koudetraining reset je dus je bloedcirculatie. Het is dus heel gezond en gunstig als je jouw lichaam blootstelt aan een lage temperatuur, bijvoorbeeld onder een koude douche, in een cryo cabine of een ijsbad. Om deze reset goed te laten plaatsvinden, is het belangrijk dat je tenminste een minuut volhoudt, want na ongeveer 45 seconden zal je lichaam van circulatie omschakelen. Dit voel je zelf ook duidelijk: het moment dat het je lukt om rustig door te ademen en niet meer te vechten tegen de koude prikkel is het moment dat je circulatie zich heeft aangepast.

Door de koude omgeving wordt je lichaamstemperatuur enkele graden verwarmd. Je bloedcirculatie zal zich gaan concentreren op onze vitale delen; onze ledematen krijgen tijdelijk minder bloedtoevoer. Het bloed gaat sneller stromen, waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen. Ook worden er zowel enzymen als hormonen aan het bloed toegevoegd. De lichaamscellen zwellen op en stromen vol met vers bloed en al deze goede stoffen. Hierdoor treedt op celniveau herstel op. Net als bij een griep, worden door de hogere temperatuur ook eventuele virussen in het lichaam bestreden.

Wisselprikkel met resultaten

Nadat je jezelf weer uit de koude omgeving haalt, zal de bloedcirculatie naar de ledenmaten ook weer ten volle hervatten. Mogelijk verstopte bloedvaten worden door de druk weer verwijd. Vanuit de cellen worden afvalstoffen makkelijker in het bloed opgenomen en afgevoerd. Door deze wisselprikkel krijgen je organen een boost, waardoor ook je stofwisseling goed geactiveerd wordt.

Andere resultaten van koudetraining zijn dat je sneller herstelt van blessures, de huid verjongt, pijnklachten nemen sterk af, je conditie verbetert en je algemene (huid)vitaliteit en energie nemen toe.

Voor mijzelf is koudetraining een onderdeel van mijn dagelijkse routine geworden. Ik douch graag warm, maar daarna gaat de kraan op de laagste temperatuur en douch ik twee minuten koud af. Daarnaast ga ik drie à vier keer per week in een cryo cabine bij Dr. Freeze.

Het ijsbad als uitdaging

Onlangs heb ik mijzelf getrakteerd op de workshop ‘Just Breathe’ van Marcel Koehorst. Tijdens deze workshop kregen we theoretische informatie over koudetraining en ademhaling, maar zijn we vooral actief aan de slag geweest met ademhalingsoefeningen en de techniek om de koude te kunnen verdragen. Tijdens deze workshop ben ik ook voor het eerst in een ijsbad gestapt.

Dit opschrijven is heel makkelijk, maar zo voelde het ter plaatse niet. Toen ik voor het bad stond, voelde ik wel degelijk spanning om erin te stappen. En eenmaal ingestapt, dompelde ik me direct geheel in het koude ijs. Door te focussen op mijn ademhaling, zou het me lukken te gaan ontspannen. Dat was in ieder geval de theorie. En inderdaad; na ongeveer 35 seconden trad de rust in, was mijn ademhaling onder controle en kon ik mijzelf ontspannen. Vanaf dat moment kon ik gerust in die kou blijven. We namen zelfs nog even de tijd voor het maken van een groepsfoto.

Eerlijk is eerlijk, het fijnst blijf ik toch het moment vinden dat ik uit de douche, de cryo cabine of het ijsbad stap. Dan voel ik namelijk letterlijk de energie volop door mijn lichaam stromen. Een boost die ik tot ver in die dag bij me houd. Heerlijk!

Vrouwen die bij mij het Reset je Hormonen-programma volgen krijgen daarom als bonus ook een module koudetraining. Daarin zullen we uitgebreider en met meer details kennismaken met deze gezonde methode. Er is zelfs de mogelijkheid om tijdens een coachafspraak eens mee naar Dr. Freeze te gaan.

Ik ben erg benieuwd of je door het lezen van deze informatie nieuwsgierig geworden bent om deze gezonde effecten ook zelf te gaan ervaren. Leuk als je het met laat weten.


Koud kunstje

Geef een reactie