De kracht van gedachten

“Pppffffttt Anita, ik voel een voortdurende moeheid” of “Anita, hoe zet ik mijn hoofd uit?” Wanneer klanten zich bij mij melden, hoor ik dit soort uitspraken regelmatig. Begrijpelijk. Want elke dag weer hebben wij mensen constant allerlei gedachtes. Vrolijke, plezierige gedachten, maar soms ook veroordelende, verdrietige en minder positieve gedachten. Wat mij opvalt is dat juist gedachten uit die laatste groep vooral voor ‘waarheid’ worden aangezien. Hoe is dit bij jou? Geloof jij wat jij denkt?

Geloof jij wat jij denkt? De kracht van gedachten

Gedachten zijn eigenlijk geen feiten en hoeven dan ook helemaal niet objectief waar te zijn. Vaak merk ik op dat mensen hun gedachten wel helemaal zijn gaan geloven. Soms identificeren zij zich zelfs met hun gedachten. Iemand met voortdurende gedachten als “ik doe er niet toe”, “mijn mening is niet van belang”, “hier heb ik geen kennis van”, “zij weten het beter dan ik” zal naar alle waarschijnlijkheid ook bevestiging gaan zoeken (en deze ook vinden) in gebeurtenissen in het leven.

Gedacht-en-feit

We hebben gemiddeld iedere twee à drie seconden een gedachte, dat komt neer op gemiddeld 25 gedachten per minuut. Zodra je wakker wordt gaat je gedachtestroom aan. Onze gedachten ontstaan onbewust en volgen elkaar in rap tempo op. Gelukkig gebeurt dit onbewust, je hersenen fungeren als filter. Niet-relevante gedachten verdwijnen en de door je hersenen relevante geachte gedachten komen in jouw bewustzijn terecht. Hier worden je gedachten opgenomen in je denkproces. Je gaat je een beeld vormen, het geeft je inzicht, je vormt een mening, overtuiging of plan. Je gedachten zijn dan ook geen objectief feit. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn.

Gedachten zijn het idee over hoe iets kan voelen of zou moeten zijn. Gevoelens zijn de uitkomst van je gedachten. Soms lukt het niet (meer) om gedachten van gevoelens of emoties te onderscheiden. Dan raakt alles vertroebeld; zelf ervaar ik dat het dn ‘mistig’ wordt in mijn hoofd. Gedachten kunnen allerlei gevoelens en emoties oproepen.

Werk bewust aan je gedachten

Gedachten bepalen zelfs onze emotie, onze stemming en ons gedrag. Jij kunt gelukkig zelf bepalen hoe je hiermee omgaat; je kunt je gedachten voor of tegen je laten werken door er bewust mee om te gaan. Veelal nemen mensen het als vanzelfsprekend hoe zij zich voelen. Je voelt je niet goed of juist wel en dat is het. Het is goed om te beseffen dat datgene wat we denken ook is wat we voelen.

Negatieve gedachten zullen je al gauw doen afsluiten van je omgeving, je verdrietig of zelfs angstig maken. Van veel negatieve gedachten raak je vermoeid en voelt je hoofd vol, het zet je vast. Dit kan zelfs tot overspannenheid of een burn-out leiden.

Positieve gedachten zullen je daarentegen vooral vrolijk en zelfverzekerd laten voelen. Ze helpen bij een open blik naar je omgeving, wat je makkelijker doet groeien en ontwikkelen. Je gaat je energiek voelen en deze positiviteit straalt ook uit naar je omgeving. Zo komen steeds meer positieve ervaringen op jou af.

Er zijn verschillende manieren om aan je gedachten te werken. Zodat ook jij je krachtig(er) en energiek(er) gaat voelen in het leven. Start met het kijken naar je gedachten, onderzoek deze en neem die gedachten niet zonder meer voor waarheid aan.

Affirmaties

Train je onbewuste brein door het bewust inzetten van positieve gedachten. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van affirmaties. Met een affirmatie probeer je hersenen voor de gek te houden. Je hersenen geloven wat zij waarnemen; aan de hand daarvan stellen zij een bepaald filter in. Deze filters, door je brein gemaakt, zorgen ervoor dat je ervaart wat je zelf verwacht. Door affirmaties in te zetten gaat je brein nieuwe filters aanmaken, die je vervolgens ook als waarheid interpreteert. Op deze manier her-programmeer jij je hersenen, waardoor jij jouw omgeving anders zult ervaren dan daarvoor.

Een affirmatie kun je op ieder willekeurig moment inzetten. Mijn eigen ervaring is dat het heel goed werkt om een affirmatie mee te nemen in een wandeling, bij voorkeur in de natuur. Iedere stap is een lettergreep. Dit zet ik bijvoorbeeld ook tijdens een wandelcoachtraject in; klanten zijn steeds weer blij verrast over het effect.

Onder dit artikel tref je een aantal voorbeelden van affirmaties. Bij het gebruik van een affirmatie is het belangrijk dat je deze ook voelt en dat het past bij jouzelf. Je kunt zinnen dan ook aanpassen. Let er dan wel op dat je de zin positief formuleert: vermijd het woordje ‘niet’ en zet erin dat (dat de affirmatie impliceert dat) je iets al hebt of kunt.

Mindset

Ook ademhalingsoefeningen en meditatie helpen je om goed met je gedachten om te kunnen gaan. In hiernavolgende blogs zal ik daar dieper op in gaan. Kun je nu vast gaan oefenen met het waarnemen van je gedachtenstroom en het toepassen van affirmaties.

Mijn deskundigheid over onze mindset en gedachtenkracht heb ik niet alleen uit opleidingen gehaald. Zelf worstelde ik ook een lange periode van mijn leven met een vertroebelde blik en een vastgezette mindset. Ik vind het zo fijn dat dit inmiddels al lang achter mij ligt. Natuurlijk heb ik ook wel eens momenten dat ik mijzelf laat meeslepen door mijn gedachten. Gelukkig heb ik dit tegenwoordig snel door en kan ik het tij ten goede keren.

Want lieve mensen, echt waar, je mag je gedachten licht wantrouwend onderzoeken. Ben bewust van wat je denkt, kijk er naar en neem ze niet zomaar voor waarheid aan. Wil je daar wat hulp bij? Neem gerust contact op, dan kun je geheel vrijblijvend onderzoeken of ik iets voor jou betekenen kan.

Heb het goed!

Warme groet, Anita

Affirmaties voor zelfvertrouwen:

*ik accepteer mezelf (zoals ik ben);

*ik ben goed, uniek en bijzonder;

*ik waardeer mezelf;

*ik ben krachtig;

*ik geef het beste van mezelf;

*ik ben trots op mezelf;

*ik ben trots om wie ik ben

Affirmaties voor je gezondheid:

*ik ben gezond & energiek;

*ik ben dankbaar dat ik gezond ben;

*mijn gezondheid wordt elke dag beter;

*ik eet datgene dat het beste is voor mijn lijf

Overige waardevolle affirmaties:

*ik laat los wat mij niet meer dient;

*ik voel mij veilig;

*ik leef in het moment;

*ik ervaar positieve gedachten;

*ik heb (genoeg) tijd;

*ik stel mij open voor liefde;

*ik ervaar rust;

*ik ben het waard om ….;

*ik ben liefdevol naar mezelf & anderen;

*ik ben dankbaar voor….

*ik stel mij open voor….

Geloof jij wat jij denkt?
Getagd op:                                                        

Geef een reactie