Citroenen zijn niet alleen smaakmakers, maar ook cruciaal voor jouw algehele welzijn. Vandaag wil ik de schijnwerpers richten op de wonderbaarlijke effecten van citroen op onze hormoonhuishouding.

De Kracht van Ontzuren

1️⃣ Ontzuren: Citroenen hebben de opmerkelijke eigenschap om je lichaam te ontzuren. Jazeker, dit ondanks hun zure smaak. Ze maken je lichaam meer basisch. Eenmaal verteerd en omgezet, produceert citroensap alkalische bijproducten, die ervoor zorgen dat urine alkalischer wordt. Daarom wordt het gezien als alkaliserend, ondanks de zure pH voordat het verteerd wordt. Dit is van groot belang, want een te zuur lichaam kan leiden tot ontstekingen en gezondheidsproblemen.

Een te zuur lichaam ontstaat vaak door het eten van verkeerde voeding, zoals te veel suiker, foute vetten en slechte koolhydraten. Jouw hormonen in je lichaam kunnen er niet goed tegen als je lichaam van binnen te zuur is. Dan raken je hormonen in disbalans en kunnen zij hun werk niet meer optimaal uitvoeren.
Daardoor kan de werking van bijvoorbeeld je (hormoon)cellen afnemen, doordat zij zwakker worden en afvalstoffen niet goed kunnen afvoeren. Ontstekingen zien dan de kans om toe te slaan met lichamelijke kwaaltjes, of erger met chronische ziektes als gevolg.

Een gebalanceerde pH-waarde in je lichaam is essentieel voor een gezonde hormoonbalans. Hormonen zijn ontzettend belangrijk voor je algehele gezondheid, dus koester ze en wees lief voor ze door citroen toe te voegen aan je dagelijkse menu.

2️⃣ Bijnierondersteuning: Citroenen zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, die jouw bijnieren ondersteunen. Gezonde bijnieren zijn van vitaal belang voor de productie van hormonen, zoals cortisol (ons stresshormoon) en adrenaline, die je dagelijks keihard nodig hebt. Citroen bevat uitermate veel vitamine C en antioxidanten die je cellen beschermen tegen schade. Beschadigde cellen kunnen niet meer goed hun functie uitoefenen, zoals ik hierboven al beschreef. Dit kan gezondheidsklachten en hormoonschomelingen veroorzaken. Gezonde bijnieren dragen bij aan de regulatie van hormonen, zoals cortisol en oestrogeen.

Wees daarom goed voor je bijnieren en geef ze -naast gezonde voeding en weinig toxische stoffen- elke dag een scheutje citroen.

Dat is nog niet alles!

Citroenen hebben nog meer voordelen voor je hormonen, zoals het verbeteren van de spijsvertering, het stimuleren van de leverfunctie en het verminderen van ontstekingen.

Laten we daarom samen streven naar een gezondere hormoonbalans door citroenen op te nemen in onze dagelijkse routine. Begin je dag met een glas lauwwarm water met citroen om je lichaam te ontzuren en je hormonen te ondersteunen. Onder in dit blog deel ik graag mijn recept voor een heerlijk verfrissende citroenlimonade.

Heb je vragen over hoe citroenen in jouw specifieke situatie kunnen helpen? Aarzel niet om contact met me op te nemen, en laten we samen werken aan jouw hormoonbalans en vitaliteit!

Recept voor Ongezoete Citroenlimonade

Instructies:

  1. Was de citroenen grondig en rol ze met een beetje druk op een aanrecht om de sappen los te maken.
  2. Snijd de citroenen doormidden en pers het sap uit met een citruspers of met de hand (een zeef kan helpen om de zaden op te vangen).
  3. Giet het verse citroensap in een kan of karaf.
  4. Voeg 1 liter water toe aan de kan. Als je van een sterkere smaak houdt, kun je wat minder water toevoegen.
  5. Roer goed door elkaar om het citroensap en het water te mengen.
  6. Voeg ijsblokjes toe om je citroenlimonade lekker koud te maken.
  7. Voor extra smaak en een vleugje frisheid kun je enkele verse muntblaadjes aan de limonade toevoegen.

Serveer je ongezoete citroenlimonade in glazen, en garneer indien gewenst met een schijfje citroen en/of een muntblaadje.

Je kunt de verhoudingen van citroensap en water aanpassen naar smaak. Als je de limonade toch iets zoeter wilt maken zonder suiker, kun je een druppel honing of ahornsiroop toevoegen en goed mengen. Geniet van je verfrissende, ongezoete citroenlimonade!

Hartelijke groet, Anita Willemsen l Anita Coacht
💚Van Buitengewoon Naar Binnenbijzonder💙
info@anitacoacht.nl of +31 646 426 438

Citroenen: De Krachtige Bondgenoot voor een Gezonde Hormoonhuishouding