Als een egel

Op een mooie vrijdagochtend zag ik een egel in de schaduw van een boom, knabbelend op gevallen fruit. Het leek alsof ze op mij wachtte en mij wilde verwelkomen met zoiets als “Wat een mooie ochtend vandaag, nietwaar?”. Dat was het zeker; ik keerde zojuist terug van een heerlijke Mindful Run-ronde in de vroege, nog koele ochtend van een tropisch warme dag. Omdat ik geloof dat zo’n ontmoeting met een dier me iets te vertellen, zocht ik uit waar de egel voor staat.

De egel heeft een zachte onderkant en staat in het leven dan ook voor onze vrouwelijkheid en onze intuïtie. Een egel scharrelt onbekommerd rond, op zoek naar voedsel. Zodra dit beestje gevaar bespeurt, rolt het zich op tot een stekelige bal. Net als de egel dat doet, schermen veel mensen hun zachte kant ook af met stekels. Veelal doen wij mensen dit, zodra we ons geraakt voelen door woorden en gebeurtenissen.

Mijn intuïtie

Zo is het ook mij vergaan. Als kind, dat onbevangen door het leven dartelde, deed ik allerlei ervaringen op. Mooie gebeurtenissen die maakte dat ik vol verwachting verder huppelde en danste. Maar natuurlijk waren er ook voorvallen die minder vrolijk van aard waren en die mij in mijn diepste zijn raakte. Mijzelf dan oprollen als een stekelig balletje herken ik wel in de gewoonte van een egel. Maar iedere keer wanneer ik dit mechanisme inzette, raakte ik ook een beetje verder van mijn onbekommerde zijn af en liet ik me meer beïnvloeden van buitenaf, door dat wat mijn omgeving en de media mij vertelden. Zo raakte ik verder van mijn intuïtie.

Gelukkig werd ik mij hiervan bewust en kon ik weer contact gaan maken met mijn onbekommerde, onbezorgde Zelf. Dit contact wist ik te herstellen, door een combinatie van verschillende dingen die voor mij goed werken in te zetten. Zo hielpen (mindful) hardlopen, krachttraining, meditatie, persoonlijke coaching en buiten zijn in de natuur mij om het contact met mijn intuïtie weer te herstellen. Als het mij lukt om vanuit dit intuïtieve zijn te reageren op woorden en gebeurtenissen, merk ik dat ik dat ik de juiste dingen zeg of doe. Dat ik geen twijfels of angst ervaar. En dat ik er later dan niet op hoef terug te komen.

Op mijzelf

De laatste maanden merk ik dat ik het heerlijk vind om alleen te zijn. Dat helpt mij om echt in verbinding te zijn met mij intuïtie. Ik begrijp nu dat het continue contact met anderen hebben en onderhouden, met alle bijbehorende prikkels, mij hier nogal van af bracht. Niet dat dit aan andere mensen ligt, of aan drukke situaties. Wel aan mijn vermogen dit te filteren en te begrenzen. Wat ik wel deed was mij als het ware ‘opgerold’ door situaties heen bewegen. Om mijzelf vervolgens thuis in een holletje te verstoppen en dan met mijn hoofd te proberen te bedenken hoe het allemaal moest.

Nu ik dichter bij mijn intuïtie ben gekomen, voel ik mijzelf sterker. Ik geef mijn grenzen beter aan, maar moest ze daarvoor eerst überhaupt weer leren voelen. Ik voel mij minder geraakt door wat anderen vinden; daarvoor hoef ik dan ook niet mijn stekels op te zetten of ervan weg te rollen. Natuurlijk geniet ik intens van de tijd die ik met mijn dochter, naaste familie en vrienden doorbreng. Ook lukt het om heerlijk ‘in mijn bubbel’ te zijn, zelfs te midden van gezelschap kan ik hier makkelijk naartoe. En dat brengt me weer naar de analogie met de egel: de egel leeft niet in een groep, maar op zichzelf of als een moeder met haar jong. Vanuit haar intuïtie volgt de egel lekker haar eigen pad.

En jij?

Hoe is dit voor jou? Ben jij dicht bij jezelf? Leef jij vanuit jouw zijn, vanuit jouw intuïtie? Of is dit om welke reden dan ook lastig voor je? Misschien hebben gebeurtenissen je hiervan afgebracht en is het contact met je intuïtie verstoord. Of misschien ervaar je wel dat je grotendeels opgerold en wegrollend de dagen doorkomt. Of merk je dat je voortdurend met je stekels opgezet aan het strijden bent.

Weet je wat een egel doet? De egel stapt steeds vol vertrouwen in een nieuwe situatie.

Weet dan dat ook jij weer als een egel kunt zijn. Vol vertrouwen op eigen intuïtie door het leven wandelend, telkens voor het pad kiezend dat bij jou past.

Tijdens persoonlijke coaching kan ik jou ook begeleiden om de reis vanuit je hoofd (met al die gedachten) naar je gevoel en je hart te maken. Plan via de website www.anitacoacht.nl een vrijblijvend kennismakingsgesprek, om vandaaruit te beslissen of je dit pad samen wilt wandelen. Bellen/appen kan ook: 06-46426438

Als een egel
Getagd op:                                                

Geef een reactie